Tuesday, February 12, 2013

Noorsootöö ideaal - noored ise protsessi kaasatud

Noorsootöö ehk noortele suunatud tegevused on laiahaardeline ja hõlmab endas palju erinevaid tahke. Eelmisel aastal toimunud hindamine tõi välja mõned valukohad, aga andis ka teadmise, et suund Saue valla noorsootöös on õige. 
Noorsootöö visioon, millega peab arvestama kohalik omavalitsus: „Igale noorele on noorsootöös kättesaadavad mitmekülgsed isiksuse arengu võimalused!" - on seadnud meid olukorda, kus peab üle vaatama hetke olukorra ja sõnastama täpsemini edasised suunad ka Saue valla noorsootöös. Sellest lähtuvalt sai ette võetud Saue valla noorsootöö kvaliteedi hindamine. Saue valla noortele suunatud tegevused saavad kindalsti olema 2013. aasta üheks prioriteetidest.
Tulemuseks tubli keskmine
Saue valla noorsootöö kvaliteedi keskmiseks hindeks oli 2, 2 (maksimumhindest 4). Seega - arenguvajadus on olemas, ehk noored vajavad rohkem tähelepanu ja neile suunatud tegevusi. Kõige problemaatilisem on olukord noortele suunatud ettevõtlikkuse arendamisel ehk noortele ei ole tagatud mitmekülgsed võimalused ettevõtlikkuse suurendamiseks. Samuti on vaja leida aktiivseid noori, kes tahaksid kaasa rääkida läbi osaluskogude, et edasi anda valla juhtidele noorte soove ja nägemusi.
Hetkel ei ole Saue vallas veel noortekogu, kuid see on kindlasti üks võtmetegevusi noorte kaasamise protsessis. Seega siit üleskutse Saue valla aktiivsetele noortele (kuni vanuseni 26), olge aktiivsed ja võtke ühendust.
Plaanis on arendada noorsootöö alast koostööd meie naabritega ja välja anda noorsootöö vabatahtliku pass, mille alusel hakatakse iga-aastaselt tunnustama valla aktiivsemaid noori. Tunnustada tahaks juba olemasolevaid noorsootöö tegijaid ehk neid, kes oma töös tegelevad meie valla noortega.
Saue valla noorsootöö ehk noortele suunatud tegevused toimivad eelkõige koolides, kus pakutakse huvitegevust ja erinevaid vabaaja veetmise võimalusi. Eraldi võiks välja tuua Ääsmäe Noortekeskuse Exiti, mis ootab enda juurde noori igal tööpäeval peale koolitunde. Hetkel on käimas noortekeskuse renoveerimistööd, seega ruumid saavad varsti värskema väljanägemise ehk keskkond, kus noored viibivad saab paremaks.
Eriliselt tahaks tänada Ääsmäe kooli kollektiivi, kes on hästi käima saadud õpilasomavalitsuse töö, mille tõid esile hindamise käigus välishindajad.
Kokkuvõtteks võib öelda, et Saue valla noorsootöö on teema, millega peab tegelema aktiivsemalt ja konkreetsemalt ning ideaal oleks see, kui noored ise on selles protsessis kaasatud ja huvitatud enda elu huvitavamaks tegemisest. Ootame noori kaasa rääkima!
(Delfi, 08.02.2013)

No comments:

Post a Comment